technology

[anejhghto][bleft]

business

[diasthma][twocolumns]

Κομήτες, Αστεροειδείς, Μετεωρίτες... Ξέρετε τη διαφορά τους;



Κομήτες, Αστεροειδείς, Μετεωρίτες, Μετεωροειδείς, Μετέωρα, Πύρινη Μπάλα (ή Φολίδα) ... Ξέρετε ποια είναι η διαφορά τους;

Συχνά συγχέουμε αυτές τις λέξεις μεταξύ τους και δεν κατανοούμε πλήρως τις διαφορές τους. Γι αυτό λοιπόν παρακάτω έχουμε τις διαφορές μεταξύ των εννοιώ αυτών:


Αστεροειδείς (Asteroid): Είναι μικρά σώματα του ηλιακού μας συστήματος τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Κύρια ζώνη αστεροειδών (μεταξύ Άρη και Δία) αλλά και στη ζώνη Κάιπερ (Kuiper Belt) (πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα) και θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. Πολλές φορές τα ονομάζουνε και πλανητοειδείς και το μέγεθός τους ποικίλει από δεκάδες μέτρα μέχρι εκαντοντάδες χιλιόμετρα. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση το 2006 αποφάσισε ότι οι σχεδόν σφαιρικοί αστεροειδείς θα ονομάζονται στο εξής και νάνοι πλανήτες.


Αστεροειδείς όμως υπάρχουν και στα σημεία Lagrange (Λαγκράντζ) του Δία του Άρη αλλά και της Γης. Εν συντομία, ονομάζονται και σημεία ισορροπίας και είναι τα σημεία μεταξύ δύο σωμάτων στα οποία αν τοποθετηθεί ένα τρίτο σώμα το σύστημα των σωμάτων παραμένει σε ισορροπία. Τα σημεία αυτά μελετήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο από τον Λαγράνζ το 1792 και το πρώτο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε να βρίσκεται σε μία τέτοια θέση, ήταν από τον Γερμανό αστρονόμο Μαξ Βολφ (Max Wolf) το 1906, ο αστεροειδής 588 Achilles, ο οποίος περιφέρεται σε μία μέση θέση γύρω από το Λαγκρανζιανό σημείο L4 του συστήματος Ηλίου-Δία (Τα σημεία ισορροπίας είναι 5 και χωρίζονται σε ασταθή και ευσταθή).


Οι αστεροειδείς που βρίσκονται σε αυτά τα σημεία ονομάζονται και μέλη της Τρωικής Ομάδας ή Τρώες ή Τρωικών και το πρώτο μέλος αυτής της ομάδας είναι ο 588 Achilles . Μάλιστα οι δύο δορυφόροι του Άρη, Φόβος και Δείμος, ήταν αστεροειδείς οι οποίοι μπήκαν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Το πρώτο αντικείμενο που ανήκει στην Τρωική ομάδα και βρίσκεται περίπου στην ίδια τροχιά με τη Γη είναι ο αστεροειδής 2010 TK7 που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο WISE.


Τα λεγόμενα Γεωπλήσια αντικείμενα (Near-Earth Objects – NEOs) είναι αστεροειδείς οι οποίοι επηρεασμένοι από τις βαρυτικές έλξεις των κοντινών πλανητών ωθούνται σε τροχιές που, τουλάχιστον σε ένα μικρό μέρος τους, περνούν κοντά από την τροχιά περιφοράς του πλανήτη Γη γύρω από τον Ήλιο.


Τέλος οι αστεροειδείς οι οποίοι βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, ονομάζονται και Μεταποσειδώνεια Αντικείμενα (Transneptunian Objects, TNOs).


Κομήτες (Comet): Σχετικά μικρά ουράνια σώματα που παρουσιάζουν κόμη ή οποία είναι ουσιαστικά η ατμόσφαιρα του κομήτη, ενώ η ύλη από την οποία συνίστανται επιμηκύνεται υπό μορφή ουράς όταν διέρχονται κοντά από τον Ήλιο. Αυτό οφείλεται στον ηλιακό άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία του Ήλιου.


Όταν ο κομήτης κινείται σε απόσταση μεγαλύτερη από 10 αστρονομικές μονάδες από τον Ήλιο, έχει χαμηλή θερμοκρασία (-200 °C) και θεωρείται “μη ενεργός” γιατί κανένα από τα συστατικά του δεν μπορεί να εξατμιστεί. Όταν όμως πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 3ών ή 4ων αστρονομικών μονάδων από τον Ήλιο, η θερμοκρασία ανεβαίνει (-100 έως -70 °C) και αρχίζει το υλικό του να εξατμίζεται και έχουμε την εμφάνιση του πυρήνα με μεγάλη φωτεινότητα, της κόμης με νεφελώδη όψη (γύρω από τον πυρήνα) και της ουράς η οποία εκτείνεται πάντα αντίθετα προς τη κατεύθυνση του Ήλιου.


Μετεωροειδείς (Meteoroid): Προέρχονται από θραύσματα αστεροειδών ή κομήτων και έχουν διάμετρο έως και ένα μέτρο, ενώ άλλα προέρχονται, από τον Άρη ή τη Σελήνη, ύστερα από συγκρούσεις την επιφάνεια τους.


Μετέωρο ή Διάττοντας αστέρας (Meteor): Όταν ένα μετεωροειδές εισέρχεται στην γήινη ατμόσφαιρα, αναφλέγεται δημιουργώντας μία ορατή φωτεινή γραμμή μου ονομάζεται μετέωρο ή διάττοντας αστέρας. Όταν λοιπόν έχουμε βροχή διαττόντων οφείλεται στο ότι η Γη κατά την ετήσια κίνησή της διέρχεται από μετεωρικό ρεύμα όπου υπάρχει πολύ μετεωρική ύλη από κάποιο κομήτη ή αστεροειδή.


Πύρινη Μπάλα (Fireball) & Βολίδα (Bolid): Είναι μετέωρο αλλά λαμπρότερο. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση το ορίζει ως “Μετέωρο Φωτεινότερο από οποιονδήποτε πλανήτη του νυχτερινού ουρανού”, δηλαδή την Αφροδίτη. Τα μετέωρα με μέγεθος -14 και πάνω τα οποία εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα της Γης ονομάζονται Βολίδες (Για τις βολίδες δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός από την IAU). Από τις βολίδες ύστερα από την έκρηξή τους δημιουργούνται διάττοντες (ή και μετεωρίτες).


Μετεωρίτης (Meteorite): Κομμάτια από αστεροειδείς ή μετεωροειδείς τα οποία επιβίωσαν από το πέρασμα τους από την ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκαν στην επιφάνεια της. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μετέωρα τα οποία δεν διαλύθηκαν τελείως από το πέρασμα τους από την ατμόσφαιρα της Γης και ένα μέρος τους ή μέρη τους (κομμάτια) προσέκρουσαν στο έδαφος δημιουργώντας κρατήρα.


ΠΗΓΗ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


three columns

[PARAJENA][threecolumns]

cars

[SXESEIS][list]

grids

[zvdia][grids]

health

[YGEIA][bsummary]